VÅRA TJÄNSTER
Till oss är du välkommen med din hund, katt, kanin, marsvin eller annat sällskapsdjur du är stolt ägare till. Här hittar du engagerad och kunnig personal som brinner för att hjälpa djur och deras ägare.
Vi utför olika typer av tandvård, medicinska utredningar och kirurgi och har tillgång till digital röntgen, analys av blod, urin, vävnadsprover mm i vårt eget lab samt ultraljud och laserterapi.
VI ERBJUDER:
Vaccination | |
Utomlands | |
Kastration | |
Besiktning | |
ID-märkning | |
Kloklippning | |
Tovklippning |
Röntgen | |
Besiktning | |
Ultraljud | |
Kirurgi | |
Lab | |
Laser |
Vaccination
Vaccination är ett enkelt och relativt säkert sätt att förebygga sjukdom på. En dos vaccin innehåller en mycket liten mängd av det virus det är tänkt att skydda emot, så liten mängd att djuret inte kan bli sjuk av det, men ändå startar det en reaktion i kroppen. Kroppen sätter igång att tillverka antikroppar mot viruset och nästa gång kroppen träffar på samma virus (vid smitta) kommer antikropparna att skydda och djuret blir inte sjukt alls eller får bara lindriga symptom.
En del virus ser likadana ut hela tiden, då räcker det att vaccinera en eller ett par gånger. Andra virus förändrar sig och gör det olika snabbt. Mot dessa virus behöver du vaccinera dig oftare, exempelvis kattsnuva (katt), kennelhosta (hund) och kaningulsot (kanin)
Vi hjälper dig med flertalet olika vaccinationer för både hund, katt och kanin.Självklart får du ett intyg på att ditt djur är vaccinerat och har du redan ett vaccinationsintyg eller pass sedan tidigare fortsätter vi att fylla i det! Många av vaccinationerna får våra sköterskor genomföra men en del kräver att ni träffar en veterinär. Vår personal vet vad som krävs och bokar dig till rätt person!
De flesta av våra vaccinationskunder bor i Knivsta med omnejd, exempelvis Uppsala, Alsike eller Vassunda, men det händer även att kunder på genomresa kommer in. Oavsett var du bor är du och ditt djur hjärtligt välkomna!
Vaccination av katt
Kattpest och kattsnuva är två smittsamma sjukdomar som kan ge väldigt allvarliga symptom och i vissa fall leda till att katten avlider. Vi rekommenderar att alla katter vaccineras mot dessa sjukdomar. Vaccination bör ske redan när kattungarna är små.
Grundvaccination sker två gånger mellan 3-4 veckor emellan efter att katten blivit 8 veckor. De flesta uppfödare ordnar med detta så att det är klart när kattungen levereras till ny ägare. Nästa vaccin sker när katten är 1 år och efter det varje år mot kattsnuva och vart tredje år mot kattpest. Olika vaccintillverkare har lite olika intervall för vaccination. Vi följer vår tillverkares rekommendation för bästa skydd!
Även om din katt är en innekatt kan det vara bra att vaccinera då vi som djurägare kan ta med smitta hem via skor och kläder.
Vaccination av hund
Vi anser att alla hundar bör vaccineras mot Valpsjuka, Parvo, HCC (Hepatitis Contagiosa Canis, smittsam leversjukdom) och Kennelhosta. De är väldigt smittsamma sjukdomar med olika allvarlighetsgrad.En del av dessa kan vara dödliga medan andra endast väldigt kostsamma både gällande veterinärvård, men även eftervård.
Grundvaccination sker när valpen är 8 veckor (ombesörjes ofta av uppfödaren) samt efter 12 veckor. En tredje vaccination ges när hunden är 1 år och därefter årligen mot Kennelhosta och vart tredje år mot övriga sjukdomar.
Olika vaccinationstillverkare har olika intervall för vaccination. Vi följer vår tillverkares rekommendation för bästa skydd!
Vaccination av kanin
Kaninpest och Kaningulsot är två dödliga sjukdomar hos kanin som förekommer framförallt i södra halvan av Sverige, men fallen sträcker sig norrut. Gulsot finns numera som två olika typer, Typ 1 och Typ 2. Sjukdomarna sprids via direktkontakt mellan kaniner, indirekt via foder, strö och djurägare eller via mygg och knott. Alla kaniner som vistas utomhus eller i miljöer där det finns andra kaniner, exempelvis tävlingar, utställningar, och pensionat bör vaccineras för att undvika smitta och minska smittspridning.
Det finns idag ett vaccin som tar Kaninpest och Gulsot Typ 1, vilket vi rekommenderar att man ger en gång per år och då på våren, så skyddet är som bäst den tiden på året då mygg och knott är som mest aktiva. Sedan finns det olika vaccin på marknaden för Typ 1 och 2, eller bara Typ 2. Det varierar i tillgång på dessa, men vår rekommendation är att man ger även detta på våren och eventuellt en gång till på hösten beroende på vaccinsort och hur stor risken är att kaninen smittas vintertid. Ring gärna och diskutera med oss om ni har frågor!
Utomlands
Om du ska ta med din hund eller katt på resa utomlands gäller lite olika regler beroende på vilket land ni ska till. Något som är gemensamt oavsett land är att djuret är chipmärkt med ISO-chip, har ett EU-pass och en godkänd rabiesvaccination. Vi hjälper dig med chipmärkning, att utfärda passet och att vaccinera mot rabies! Efter vaccination måste det gå 21 dagar innan djuret kan ut och resa. För vissa länder utanför EU krävs ett blodprov där man kontrollerar att vaccinationen är tillräckligt bra och andra länder kräver avmaskning. För exakt information om vad som gäller för just det land ni ska till, kontakta Sveriges Jordbruksverk på telefon 0771-223 223
Kastration
Kastration sker alltid under full narkos hos oss. För handjur innebär det att testiklarna avlägsnas kirurgiskt och för hondjur är det äggstockar, äggledare och livmoder som opereras bort. För hondjur är ingreppet något större då kirurgen behöver in i buken för att komma åt organen och hondjuren kan därför behöva lite extra tillsyn efter operationen och det tar även lite längre tid att läka.
Kastration - Hankatt
Kastrering av hankatt är ett relativt litet rutiningrepp som utförs dagligen. Såren efter operationen är så små att de vanligen inte behöver sys, utan läker ihop av sig självt mycket snabbt. Katten behöver i de allra flesta fall inte ha en krage efter och kan efter en eller ett par dagars vila inomhus få gå ut igen, förutsatt att den är en katt som är van vid att vara ute. Ett skriftligt hemgångsråd med instruktioner skickas alltid med hem!
Vi rekommenderar att alla hankatter som inte skall användas i avel kastreras. En kastrerad hankatt blir lugnare och hamnar inte lika ofta i slagsmål med andra katter och därmed minskar skaderisken. Den minskar också sin lust att markera revir och urinmarkera i och runt hemmet, vilket en okastrerad katt gärna gör. Urinen luktar inte heller lika starkt. Den kastrerade kattens ämnesomsättning sjunker och tillsammans med minskad aktivitet får kastrerade katter lättare att gå upp i vikt. Det är därför viktigt att anpassa fodersort och mängd. Vår kunniga personal hjälper dig med detta!
Kastration - Honkatt
Kastrering av honkatt innebär att kirurgen går in via buken och opererar bort äggstockar, äggledare och hela eller stora delar av livmodern. Efteråt får katten en krage som ska sitta på i ca 10 dagar och ett recept på smärtstillande att hämta ut på apotek. Vi syr de flesta honkatter med en tråd som kroppen tar hand om självt. Det är inga stygn som ska tas, men vi erbjuder ändå en GRATIS kontroll av såret efter 10 dagar.
En okastrerad honkatt är mycket fertil och kan snabbt bli dräktig om hon vistas utomhus. Hon kan bli dräktig även om hon redan har en kull som hon diar och tyvärr föds idag många oönskade kattungar. Därför rekommenderar vi att alla honkatter som inte används i avel kastreras. Vid kastration försvinner risken helt för livmoderinflammation och katten slutar även löpa, ett beteende som annars kan vara mycket stressande både för katt och ägare. Risken för juvertumörer minskar och ju tidigare kastrationen görs desto mindre risk för juvertumörer.
Kastration - Hanhund
Kastrering av hanhund kan göras på två olika sätt, antingen kirurgiskt eller kemiskt. Är du osäker på vilken metod som passar din hund hjälper vi dig gärna med rådgivning!
Vid Kirurgisk kastrering avlägsnas testiklarna under narkos genom att ett snitt anläggs framför, på eller runtom pungen. Sädesledare och blodkärl knyts av, testiklarna avlägsnas och huden sys ihop. Hunden får gå hem samma dag och får med sig ett recept på smärtlindring och en krage. Oftast sys dessa med stygn som kroppen tar hand om själv, men vi tar gärna emot för en GRATIS sårkoll efter 10 dagar.
En Kemisk kastrering innebär att hunden får ett hormonimplantat placerat under huden. Detta utsöndrar hormonet GnRH, vilket ger samma effekt som om testiklarna hade opererats bort. Implantatet finns i två olika styrkor, ett som har effekt i 6 månader och ett i 12 månader. Vi rekommenderar 6 månader och har därför dessa hemma. Önskas implantat för 12 månader tar vi hem detta på beställning.
Oavsett vilken metod som används har kastrering effekten att hunden blir lite lugnare och mindre intresserad av löptikar. De hundar som pga könshormon visat aggressivitet mot andra hanhundar kan även bli mildare i detta beteende. Däremot ändrar hundar som tidigare tränat och varit aktiva inom någon disciplin inte sin aktivitetsnivå och jakthundar bibehåller intresset för jakt.
Kastrerade hundar kan få lättare att gå upp i vikt, fråga vår personal så hjälper vi er anpassa fodersort och mängd!
Kastrering av hanhund förebygger senare problem med prostatan, testikeltumörer och om hunden redan insjuknat i någon av sjukdomarna är kastrering en del av behandlingen. Ca 1% av de hundar som kastreras drabbas av urininkontinens. Det är en mycket ovanlig biverkning, men kan vara bra att känna till. Om så skulle ske finns medicin som oftast hjälper.
Kastration - Tik
Kastrering av tik sker alltid kirurgiskt och under narkos. Ett snitt läggs på buken genom hud och bukhinna. Äggstockar, äggledare och livmoder tas ut i sin helhet och därefter sys bukhinnan och huden ihop igen. Tiken får gå hem samma dag och får med sig skriftligt hemgångsråd med information om eftervård samt recept på smärtlindring. Stygnen får sitta i 10-14 dagar och därefter är ni välkomna tillbaka för en GRATIS stygntagning och sårkontroll.
Precis som hanhundarna blir tikarna lugnare och får lättare att gå upp i vikt efter en kastrering. En anpassning av fodersort eller fodermängd kan därför vara nödvändig. Fråga vår personal så hjälper vi er!
När tiken kastreras minskar risken för livmoderinflammation/infektion helt och ju tidigare en kastration görs desto mindre blir även risken för juvertumörer. En del tikar mår dåligt i samband med löp och kan uppfattas som dämpade. Dessa mår ofta bättre efter kastration, likaså tikar som efter löp blir skendräktiga. En mycket ovanlig biverkning är urininkontinens. Skulle detta drabba din tik, ta kontakt med oss så hjälper vi er med lämplig behandlig.
Besiktning
En besiktning görs av veterinär och innebär en grundlig undersökning av djuret och du som ägare får med dig ett besiktningsintyg hem på vilket det står hur djurets status för dagen är. Det görs ofta i samband med att ett djur ska byta ägare, så att ny ägare vet att de köper ett friskt djur. När det gäller valpar och kattungar ordnar uppfödaren oftast med besiktning i samband med att valpen/kattungen ID-märks och får sin vaccination.
ID-märkning
ID-märkning kan ske antingen med ett mikrochip som injiceras under huden, eller en tatuering i vänster öra. Chipet innehåller en unik sifferkombination och avläses med en speciell chipavläsare. Dessa finns hos veterinärer och polis, men även vissa privatpersoner som arbetar med djur, vissa uppfödare kan även ha en sådan. Det syns inte att ditt djur har ett chip, varför en del kattägare även låter tatuera in ett ID-nummer, så att eventuell upphittare ska se att katten är ID-märkt. Tatueringen innehåller en kombination av siffror och bokstäver.
Oavsett vilken metod som används är det viktigt att du som djurägare registrerar dig som ägare på ditt djur. Hundar och katter registreras med särskild blankett hos Svenska Kennelklubben, SKK. Du får fylla i blanketten hos oss och vi ser till att den skickas iväg! Hundar och katter ska även registreras hos Jordbruksverket. Blankett för detta finner du på deras hemsida, www.sjv.se
Det är idag lag på att alla hundar ska vara chipmärkta. Detta ombesörjs oftast av uppfödaren innan valpen flyttar till ny ägare. För djur som ska resa utomlands krävs också chipmärkning. Det är även lag på att alla katter som är födda från 1 januari 2008 skall vara ID-märkta.
KLoklippning
Om du av någon anledning inte kan klippa din hunds klor själv hjälper vi dig gärna! Vår personal är mycket van och kan hantera även hundar vars klor anses vara omöjliga att klippa. Alla hundar som lämnas in för någon form av åtgärd där lugnande behövs erbjuder vi GRATIS kloklippning.
Självklart hjälper vi även din katt, kanin, marsvin eller annat smådjur!
Tovklippning
Har du en långhårig katt som lätt får tovor och inte gillar att bli kammad? Vi hjälper dig antingen att bara klippa bort tovorna eller göra en ”lejonklippning” av din katt. Det innebär att katten klipps kort/rakas på kroppen medan päls på ben, svans och huvud lämnas långt. Vi ger alltid katterna lugnande innan för att minska stressen det innebär att klippas med maskin! Endast undantagsfall med fåtalet tovor klipps i vaket tillstånd.
Röntgen
Röntgen används som hjälpmedel för att ställa diagnos vid till exempel hältutredningar, mag- tarmproblem, hosta eller tumörmisstanke. Det används även för att kontrollera status på höft- och armbågsleder hos de raser som kräver detta.
Vid en röntgenundersökning måste djuret ligga alldeles stilla och i vissa fall kan det därför krävas lite lugnande medel. Vet du med dig att ditt djur kanske behöver röntgas kan det vara bra om du låter ditt djur fasta i 6 timmar innan besöket.
Din veterinär i Knivsta har en modern, digital röntgenutrustning. Vi läser av bilderna medan ni vänta, men kan även mejla dem vidare till specialist vid behov.
HD/AD-röntgen
Röntgen av höftleder och/eller armbågsleder krävs för vissa raser för att hunden ska få användas i avel. Vid sådan röntgen krävs lugnande medel, att djuret är chipmärkt och har stamtavlan med sig!
Tandvård
Många av våra hundar och katter har problem med tänder och munhåla, exempelvis tandsten, tandlossning, tandköttsinflammation, tandfrakturer, tandresorption (TR) eller bölder runt tandrötter. Djuren visar ofta inte att de har ont och därför kan tandsjukdomar vara svåra att upptäcka. En del sjukdomar syns inte heller på tanden utan röntgen kan vara nödvändig. Några symptom man som djurägare kan vara observant på är om djuret är tröttare än vanligt, dreglar, ändrar matvanor (tex inte vill äta torrfoder längre eller tappar mat), luktar illa från munnen eller går ner i vikt.
En vanlig undersökning är PTR (Professionell Tand Rengöring). Det innebär att djuret under narkos får tandsten borttaget med hjälp av ultraljud och i de fall det behövs röntgas tänderna. Om en eller flera tänder är skadade eller sjuka kan de antingen opereras ut direkt eller så bokas tid för det vid senare tillfälle. Det beror på vad ni som djurägare och veterinären kommit överens om i samband med bokningen. Efter varje tandbehandling får du med dig ett tandkort hem som visar vad som gjorts och vilka tänder som saknas, opererats ut mm. Du får även ett skriftligt hemgångsråd med instruktioner om eftervård i hemmet.
Vi har avancerad tandutrustning för djur inklusive tandröntgen. Förutom PTR är rotfyllning, extraktion av mjölktänder som suttit för länge samt extraktion av skadade eller felpositionerade tänder vanliga ingrepp. Vår personal är väl utbildad inom tandvård för att ge ditt djur bästa tänkbara vård!
Ultraljud
Ultraljud används vid undersökning av inre organ och mjukdelar, till exempel vid misstanke om urinsten, livmoderinflammation eller dräktighet, prostataproblem, lever- eller njursjukdom eller tumörsjukdomar.
Vid misstanke om dräktighet görs ultraljud av tik eller honkatt runt dygn 28 i dräktigheten. Då kan tydliga fosterblåsor ses. Antalet foster kan vara svårt att avgöra, men en god uppskattning av kullstorlek brukar kunna fås.
Ultraljud för dräktighet går bra att boka direkt utan veterinärundersökning innan hos oss på Din veterinär i Knivsta.
Kirurgi
Din veterinär i Knivsta har en välutrustad operationssal med modern narkosutrustning. Här utförs flera olika operationer av både friska och sjuka djur. En operation kan vara planerad eller akut. Den vanligaste planerade operationen är kastrering, därefter bortoperation av olika sorters hudknölas, analsäckar, juvertumörer eller hela juverdelar. En akut operation kan vara bortoperation av infekterad livmoder, kejsarsnitt eller någon form av bukkirurgi där ditt djur har svalt något olämpligt föremål som behöver hjälp ut.
I anslutning till vår operationssal finns en lite enklare operationsavdelning där vi åtgärdar mindre sårskador, bölder, skadade klor och öronvård mm.
Vi har även ett specifikt operationsrum för tänder och utför komplicerad tandkirurgi. Vi har ett tandteam bestående av veterinärer och djursjuksköterska med specialistkompetens inom just tänder!
Varje narkos anpassas efter individens behov och smärtlindring före, under och efter operationen ingår alltid! Ofta får du även med dig ett recept på smärtlindring att ge hemma de närmaste dagarna. Ett GRATIS besök för stygntagning och efterkoll av operationssåret ingår alltid och varje patient som sövs passar vi på att klippa klorna på utan extra kostnad om detta önskas!
Vår personal är väl utbildad inom området. Våra veterinärer utvecklas ständigt och alla våra patienter sövs och övervakas av utbildade djursjukvårdare med kompetens inom kirurgi och narkos.
Lab
Din veterinär i Knivsta har ett eget laboratorium där vi kan analysera blod och urin. Vi har även mikroskop och kan undersöka olika sorters celler eller söka efter parasiter. De flesta prover får du svar på under ditt besök hos oss, men vissa prover kan behöva skickas iväg. Dessa provsvar kan ta allt från någon dag till ett par veckor beroende på vad som ska analyseras. I dessa fall ringer vi dig så snart provsvaret anlänt!
Blodprov
Blod tas av någon av våra sköterskor antingen tillsammans med dig som djurägare eller så lånas vi med oss djuret in till oss. Vi kan analysera de röda och vita blodkropparna och därmed spegla olika sjukdomstillstånd, men även många olika andra parametrar som kan ge information om hur de inre organen mår, exempelvis njurar, lever och sköldkörtel eller om det ligger en inflammation i kroppen.
Har du en tik som du tänkt para i samband med löp kan vi analysera Progesteron på plats, vilket ger dig en vägledning om när parning bör ske.
Urinprov
Ett urinprov samlas av dig som djurägare, gärna på morgonen. Urinen samlas i ett speciellt kärl som du köper hos oss eller i en väl rengjord burk. Har du svårt att samla urin så hjälper vi dig gärna!
Analys av urin kan vara av vikt om ditt djur t ex har börjat dricka och kissa mycket, har blod i urinen eller har svårt att kissa. Vi analyserar urinen i vårt eget lab och du får svar i samband med besöket. Om vi misstänker urinvägsinfektion odlar vi urinen på en speciell platta i värmeskåp och du får svar en till två dagar efter. Detta för att bakterierna behöver tid på sig att växa till.
Avföringsprov
Ett avföringsprov tas i dubbla bajspåsar, ibland kan det behövas prov från flera dagar. Vi på Din veterinär hjälper dig med instruktionen och du tar själv proverna hemma och lämnar in till oss. Dessa prover skickar vi alltid till annat laboratorium och får svar efter några dagar.
Övriga prover
- Topsprov - Tas vid misstänkt infektion i öga, öra eller olika sår. En tops rullas mot det område som ska undersökas och därefter på ett objektglas som sedan studeras i mikroskop av våra egna veterinärer.
- Finnålsaspirat - En tunn kanyl sticks in i en knöl av något slag, cellerna som fångas upp av nålen studeras sedan i mikroskop av våra egna veterinärer och i vissa fall skickas de vidare för bedömning av specialist.
- Biopsi - Vid olika förändringar i huden eller något annat organ kan en del av förändringen tas ut med en speciell nål och skickas iväg till laboratorium där det bedöms av specialist.
Laser
Laserterapi är relativt nytt i Sverige. Vi har en klass 4-laser som möjliggör snabba och effektiva behandlingar. Laser används bland annat mot smärta, får sår att läka snabbare och hämmar inflammationer.
Exempel där laser kan vara användbart är kronisk ledsmärta, smärta efter operation, knepiga sår, öroninflammationer med mera.