Besiktning

En besiktning görs av veterinär och innebär en grundlig undersökning av djuret och du som ägare får med dig ett besiktningsintyg hem på vilket det står hur djurets status för dagen är. Det görs ofta i samband med att ett djur ska byta ägare, så att ny ägare vet att de köper ett friskt djur. När det gäller valpar och kattungar ordnar uppfödaren oftast med besiktning i samband med att valpen/kattungen ID-märks och får sin vaccination.

ID-märkning

ID-märkning kan ske antingen med ett mikrochip som injiceras under huden, eller en tatuering i vänster öra. Chipet innehåller en unik sifferkombination och avläses med en speciell chipavläsare. Dessa finns hos veterinärer och polis, men även vissa privatpersoner som arbetar med djur, vissa uppfödare kan även ha en sådan. Det syns inte att ditt djur har ett chip, varför en del kattägare även låter tatuera in ett ID-nummer, så att eventuell upphittare ska se att katten är ID-märkt. Tatueringen innehåller en kombination av siffror och bokstäver.

Oavsett vilken metod som används är det viktigt att du som djurägare registrerar dig som ägare på ditt djur. Hundar och katter registreras med särskild blankett hos Svenska Kennelklubben, SKK. Du får fylla i blanketten hos oss och vi ser till att den skickas iväg! Hundar och katter ska även registreras hos Jordbruksverket. Blankett för detta finner du på deras hemsida, www.sjv.se
Det är idag lag på att alla hundar ska vara chipmärkta. Detta ombesörjs oftast av uppfödaren innan valpen flyttar till ny ägare. För djur som ska resa utomlands krävs också chipmärkning. Det är även lag på att alla katter som är födda från 1 januari 2008 skall vara ID-märkta.

Öppettider

Onsdagar                 8 – 18

Övriga vardagar     8 – 17

Tel. 018 – 34 10 80