Kastrering av hund, katt eller annat sällskapsdjur

Kastration sker alltid under full narkos hos oss. För handjur innebär det att testiklarna avlägsnas kirurgiskt och för hondjur är det äggstockar, äggledare och livmoder som opereras bort. För hondjur är ingreppet något större då kirurgen behöver in i buken för att komma åt organen och hondjuren kan därför behöva lite extra tillsyn efter operationen och det tar även lite längre tid att läka.

Kastration - Hankatt

Kastrering av hankatt är ett relativt litet rutiningrepp som utförs dagligen. Såren efter operationen är så små att de vanligen inte behöver sys, utan läker ihop av sig självt mycket snabbt. Katten behöver i de allra flesta fall inte ha en krage efter och kan efter en eller ett par dagars vila inomhus få gå ut igen, förutsatt att den är en katt som är van vid att vara ute. Ett skriftligt hemgångsråd med instruktioner skickas alltid med hem!

Vi rekommenderar att alla hankatter som inte skall användas i avel kastreras. En kastrerad hankatt blir lugnare och hamnar inte lika ofta i slagsmål med andra katter och därmed minskar skaderisken. Den minskar också sin lust att markera revir och urinmarkera i och runt hemmet, vilket en okastrerad katt gärna gör. Urinen luktar inte heller lika starkt. Den kastrerade kattens ämnesomsättning sjunker och tillsammans med minskad aktivitet får kastrerade katter lättare att gå upp i vikt. Det är därför viktigt att anpassa fodersort och mängd. Vår kunniga personal hjälper dig med detta!

Kastration - Honkatt

Kastrering av honkatt innebär att kirurgen går in via buken och opererar bort äggstockar, äggledare och hela eller stora delar av livmodern. Efteråt får katten en krage som ska sitta på i ca 10 dagar och ett recept på smärtstillande att hämta ut på apotek. Vi syr de flesta honkatter med en tråd som kroppen tar hand om självt. Det är inga stygn som ska tas, men vi erbjuder ändå en GRATIS kontroll av såret efter 10 dagar.

En okastrerad honkatt är mycket fertil och kan snabbt bli dräktig om hon vistas utomhus. Hon kan bli dräktig även om hon redan har en kull som hon diar och tyvärr föds idag många oönskade kattungar. Därför rekommenderar vi att alla honkatter som inte används i avel kastreras. Vid kastration försvinner risken helt för livmoderinflammation och katten slutar även löpa, ett beteende som annars kan vara mycket stressande både för katt och ägare. Risken för juvertumörer minskar och ju tidigare kastrationen görs desto mindre risk för juvertumörer.

Kastration - Hanhund

Kastrering av hanhund kan göras på två olika sätt, antingen kirurgiskt eller kemiskt. Är du osäker på vilken metod som passar din hund hjälper vi dig gärna med rådgivning!

Vid Kirurgisk kastrering avlägsnas testiklarna under narkos genom att ett snitt anläggs framför, på eller runtom pungen. Sädesledare och blodkärl knyts av, testiklarna avlägsnas och huden sys ihop. Hunden får

gå hem samma dag och får med sig ett recept på smärtlindring och en krage. Oftast sys dessa med stygn som kroppen tar hand om själv, men vi tar gärna emot för en GRATIS sårkoll efter 10 dagar.

En Kemisk kastrering innebär att hunden får ett hormonimplantat placerat under huden. Detta utsöndrar hormonet GnRH, vilket ger samma effekt som om testiklarna hade opererats bort. Implantatet finns i två olika styrkor, ett som har effekt i 6 månader och ett i 12 månader. Vi rekommenderar 6 månader och har därför dessa hemma. Önskas implantat för 12 månader tar vi hem detta på beställning.

Oavsett vilken metod som används har kastrering effekten att hunden blir lite lugnare och mindre intresserad av löptikar. De hundar som pga könshormon visat aggressivitet mot andra hanhundar kan även bli mildare i detta beteende. Däremot ändrar hundar som tidigare tränat och varit aktiva inom någon disciplin inte sin aktivitetsnivå och jakthundar bibehåller intresset för jakt.

Kastrerade hundar kan få lättare att gå upp i vikt, fråga vår personal så hjälper vi er anpassa fodersort och mängd!

Kastrering av hanhund förebygger senare problem med prostatan, testikeltumörer och om hunden redan insjuknat i någon av sjukdomarna är kastrering en del av behandlingen. Ca 1% av de hundar som kastreras drabbas av urininkontinens. Det är en mycket ovanlig biverkning, men kan vara bra att känna till. Om så skulle ske finns medicin som oftast hjälper.

Kastration - Tik

Kastrering av tik sker alltid kirurgiskt och under narkos. Ett snitt läggs på buken genom hud och bukhinna. Äggstockar, äggledare och livmoder tas ut i sin helhet och därefter sys bukhinnan och huden ihop igen. Tiken får gå hem samma dag och får med sig skriftligt hemgångsråd med information om eftervård samt recept på smärtlindring. Stygnen får sitta i 10-14 dagar och därefter är ni välkomna tillbaka för en GRATIS stygntagning och sårkontroll.

Precis som hanhundarna blir tikarna lugnare och får lättare att gå upp i vikt efter en kastrering. En anpassning av fodersort eller fodermängd kan därför vara nödvändig. Fråga vår personal så hjälper vi er!

När tiken kastreras minskar risken för livmoderinflammation/infektion helt och ju tidigare en kastration görs desto mindre blir även risken för juvertumörer. En del tikar mår dåligt i samband med löp och kan uppfattas som dämpade. Dessa mår ofta bättre efter kastration, likaså tikar som efter löp blir skendräktiga. En mycket ovanlig biverkning är urininkontinens. Skulle detta drabba din tik, ta kontakt med oss så hjälper vi er med lämplig behandlig.

Öppettider

Onsdagar                 8 – 18

Övriga vardagar     8 – 17

Tel. 018 – 34 10 80